top of page

Een op de vierhonderd startende bedrijven groeit extra snel


Een kwart procent van de in 2010 opgerichte bedrijven heeft de afgelopen vijf jaar een enorm snelle groei doorgemaakt.

Het gaat om 410 van de 161.000 starters, ongeveer één op de vierhonderd bedrijven. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. Officieel is sprake van "snelle groei" als een nieuw bedrijf aan het begin van de groeiperiode minimaal tien werknemers telt en in de drie opeenvolgende jaren een gemiddelde werknemersgroei van 10 procent per jaar heeft. Het gaat hier specifiek om bedrijven die maximaal vijf jaar oud zijn.

Horeca

Snelle groeiers zijn het vaakst te zien in de horeca. Het gaat dan met name om restaurants, cafetaria's en cafés. Van de bijna 4.500 in 2010 opgerichte bedrijven in deze branche hebben er zestig in korte tijd een snelle groei doorgemaakt (1,4 procent). Op grote afstand volgen bedrijven in vervoer en opslag (0,5 procent), in de gezondheids- en welzijnszorg en de zakelijke dienstverlening (beiden 0,3 procent). Starters in cultuur, recreatie en overige diensten voldoen zelden aan de eisen van snelle groeier (0,05 procent).

Kinderdagverblijven

In een jaar tijd is het aantal jonge, snelgroeiende bedrijven met 17 procent toegenomen van 575 in 2014 tot 670 in 2015. Daarmee ligt het aantal snelle stijgers wel nog onder het niveau van 2012 (800) en 2013 (710).

Het aantal snelgroeiende jonge bedrijven nam tussen 2014 en 2015 het meest toe bij uitzendbureaus en kinderdagverblijven. In beide sectoren kwamen er in een jaar tijd vijftien bij. Het aantal jonge, snelgroeiende kinderdagverblijven steeg naar dertig en het aantal uitzendbureaus naar tachtig.

In 2012 lagen in beide branches de aantallen wel hoger.

Uitzendbureaus

In absolute aantallen zijn uitzendbureaus het vaakst jonge, snelgroeiende bedrijven. Hierbij gaat het vooral om uitzendkrachten die niet in de uitzendbranche zelf werken, maar daar wel op de loonlijst staan. In 2015 ging het om tachtig jonge, snelgroeiende uitzendbureaus.Daarna volgen restaurants en cafetaria's (60) en kinderopvangverblijven (30).

Recent Posts
Archief
Volg ons
  • Facebook Basic Square
bottom of page