top of page

DERIVATEN KOSTEN ONDERNEMERS VEEL GELD


Magere vergoeding mkb'er NATASJA DE GROOT PEET VOGELS

Deze krant heeft het rapport ingezien waarmee de onafhankelijke derivatencommissie deze week naar buiten komt. Minister Dijsselbloem van Financiën riep de commissie in het leven om een einde te maken aan het langslepende conflict tussen ondernemers en banken over rentederivaten. Dit complexe financiële product was verkocht als een soort verzekering om de klant te beschermen tegen een stijgende rente. Toen de rente daalde, kostten de derivaten de ondernemers veel geld, soms zelfs enkele tonnen. Duizenden mkb'ers raakten hierdoor in financiële problemen, tot faillissement aan toe.

De voorgestelde regeling, waar de banken nog hun handtekening onder moeten zetten, pakt voor kleine ondernemers gunstiger uit dan voor de grote. De kleine ondernemer met maximaal 2,5 miljoen aan rentederivaten, krijgt 20 procent over de betaalde rente over het derivaat vergoed tot een maximum van 100.000 euro. Middelgrote bedrijven kunnen rekenen op een coulanceregeling van 10 procent, ook tot een maximum van 100.000 euro. Zij verliezen bij deze regeling. Grote bedrijven vissen helemaal achter het net. Volgens de commissie zijn zij professionele beleggers en hadden zij op de hoogte moeten zijn van de risico's en gevaren van renteswaps.

De nu voorgestelde coulanceregeling zou de banken in totaal ruim 1 miljard euro kosten. Behalve deze vergoeding zullen getroffen ondernemers worden gecompenseerd voor de boeterente die de banken hebben gerekend. Die vergoeding zou de banken mogelijk nog eens zo'n 600 miljoen euro kosten. Daarnaast worden nog wat andere kosten van ondernemers gecompenseerd. De schadepost voor banken lijkt hiermee uit te komen op zo'n 2 miljard. Claimstichtingen becijferden eerder dat de schade voor het mkb uitkwam op zeker 10 miljard.

Het derivatendossier is al jaren een blok aan het been van banken. Volgens klagende ondernemers hebben banken hun ondeugdelijke producten verkocht en zijn zij onvoldoende geïnformeerd over de werkwijze en de risico's ervan. Vanaf 2006 zijn deze producten aan mkbklanten verkocht bij een lening. Er zijn zo'n 17.000 rentederivaten verkocht, voor een totaalbedrag van 26 miljard euro.

Recent Posts
Archief
Volg ons
  • Facebook Basic Square
bottom of page